helgetur.net 
- på tur i natur og kultur på Helgeland 
   Home      478 Helligvaer 2
 
Tur nr. 478 / 15. - 17. jul. 2015:
 
Helligvær Bodø
          Dag 2 - på hellig grunn
 
 
 
 
Kartlink
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
nn 
 
Dag 2:
Start:
14:25
Framme:
16:25
Tilbake:
19:30 ca. 
Vær:
Overskyet.
 
 
 
 
På hellig grunn 
 
Navnet Helligvær skal visstnok komme av norrønt heilagr, 'hellig', muligens et minne om hedensk gudsdyrkelse (kilde: Store norske leksikon), så vi befant oss bokstavelig talt på hellig grunn. Av de vel 365 øyene, holmene og skjærene (like mange som det er dager i året) har fem fast bosetting. På hovedøya Sørvær bor rundt 90 av de 100 fastboende i Helligvær, og her finnes det - i tillegg til butikk - post, skole og fiskemottak. Et høyst levende samfunn, med andre ord (kilde: Wikipedia).
 
Planen var altså å gjøre oss litt bedre kjent med Sørvær i dag. Etter å ha tatt livet med ro i teltleiren og brukt god tid på frokost og kaffe, kom vi oss i gang. Tidlig på morgenen var det yr i lufta, men nå var det blitt tørt og fint igjen. Vi fulgte grusveien nedover mot butikken i havna for å gjøre noen mindre innkjøp. Her fikk vi servert gratis kaffe, som ble inntatt på en benk utenfor - med is attåt. Vi fikk også vite at toalettene på Helligvær skole kunne benyttes av besøkende, noe som passet oss bra. 
 
 
 
 
I havna. 
 
 
 
 
 
Helligvær skole.
 
 
 
Etter toalettbesøket, fortsatte vi langs veien gjennom bebyggelsen. Ved Helsehuset, ei stor grå trebygning like ved veien, var det satt ut stoler og bord på en terrasse. Her arrangeres det lørdagskafé hver lørdag på sommeren - et prisverdig tiltak for både lokalbefolkningen, ferierende og besøkende. Hadde det vært lørdag i dag, og ikke torsdag, ville vi sikkert satt oss ned ei stund. Selv om det ikke var noe sommervarme å snakke om, var det likevel en fin dag på denne frodige øya.
 
 
Klikk på bildet for å forstørre. 
 
Sørvær - en frodig flekk i Vestfjorden.
 
 
 
En blid kar kom trillende med en kasse jordbær bak oss, og vi kom i prat med ham. Det var Karstein, som var herfra. Vi slo følge oppover mot det gamle posthuset og gammelskolen. Karstein hadde mye på hjertet, pekte og forklarte. Ikke verst å få gratis guiding av en lokalkjent! De gamle nordlandshusene var både vakre og velstelte. I et av husene holdt det i perioder til en bygdebokforfatter som ellers bodde sørpå, ble vi fortalt.
 
 
 
 
Karstein har vært og handlet et parti jordbær, og frakter det hjem med Helligværs vanligste transportmiddel.
 
 
 
Klikk på bildet for å forstørre. 
 
Gamle nordlandshus er det mange av på Sørvær.
 
 
 
 
  
Ved det gamle posthuset og gammelskolen.
 
 
 
 
 
 
 
 Helle og jeg får guiding gjennom den gamle bebyggelsen.
 
 
 
 
Midt i samtalen kom det plutselig en hane spankulerende. "Kom deg heim", sa Karstein bryskt, hvorpå hanen snudde seg rundt og gikk igjen. Paradoksalt nok var det en økende bekymring for gjengroing her ute, noe som manglende husdyrbeite får ta en stor del av skylda for. I tillegg til en dose lokalhistorie fikk vi gode tips om hvor vi kunne gå videre. Bl.a. fortsatte det en sti mot en gapahuk der hvor veien sluttet. Vi takket for guidingen og skilte lag med den trivelige karen.
 
 
 
 
 
Ferden fortsetter langs en smal sti. 
 
 
 
 
Stien var grei å finne, men ikke særlig god å holde. Vi innså at vi hadde kommet ut av kurs i forhold til gapahuken, uten at det gjorde oss det grann. Det var uansett fint terreng å vandre i, og etter å ha gått langs et smalt sund, slo vi oss ned på et svaberg. Her ble det både kaffe og noe å bite i.
 
 
 
 
 
På tur i skjærgården.
 
 
 
 
 
 
Et snodig insekt.
 
 
 
 
 
 
Rosa roser.
 
 
 
 
På vei tilbake møtte vi på Karstein igjen, som syntes det var rart at vi ikke hadde funnet gapahuken. Men han tipset oss om en lavvo, nord på øya, som vi kunne ta inn i om været skulle slå seg vrangt. Vi fikk så ta en titt på arbeidsplassen hans - et enkeltmannsforetak innen fiskeribransjen. Deretter gikk vi opp i andre etasje, som han hadde vurdert å leie ut. Men grunnet byråkrati hadde dette bydd på problemer, så per dags dato fungerte det som pause- og matrom.
 
Her hadde Karstein samlet en del gamle gjenstander, bl.a. en lanterne fra den britiske hjelpekrysseren HMS India, som i 1915 ble senket av en tysk u-båt utenfor Helligvær - for ganske nøyaktig 100 år siden altså.
 
 
 
Klikk på bildet for å forstørre. 
 
Helsehuset, der det er kafé på lørdager, med skolen i bakgrunnen.
 
 
 
 
 
 
Karstein samler på gamle gjenstander med tilknytning til Helligvær.
 
 
 
 
Etter en innholdsrik vandring gjennom Sørvær, bar det nå tilbake til teltet og Baligryte. En byge med yr og duskregn kom feiende forbi, derfor ble kaffe avec'en inntatt i teltet. Fikk dessuten gjort mine sedvanlige notater fra dagens inntrykk og opplevelser, som grunnlag for en framtidig turrapport.
 
Utpå kvelden tok vi med oss litt saker og ting og gikk bortover til lavvoen. Inne var det naturlig nok mørkt, men klarte vi å få i stand et bål skulle det nok bli både lys og varme. Helt enkelt var det likevel ikke, selv med tilgjengelig brensel på utsida. De gamle materialrestene var fuktige og rå, men etter omhyggelig innsats fattet det i - og da brant det godt. Ut av sekken kom det mye godt, og det var stemningsfullt å sitte her ved bålet i lavvoen, på ei lita øy milevis ute i Vestfjorden.
 
 
 
 
 
På kvelden tar vi inn i denne lavvoen.
 
 
 
 
 
 
Bålkos.