helgetur.net 
- på tur i natur og kultur på Helgeland 
   Home      478 Helligvaer 1
 
Tur nr. 478 / 15. - 17. jul. 2015:
 
Helligvær Bodø
          Dag 1 - i måsens rike
 
 
 
 
Kartlink
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
nn 
 
Dag 1:
Ankomst:
16:55
Framme: 
18:20 ca.
Starttemperatur: 
+ 12 *
Vær:
Overskyet.
 
 
 
 
I måsens rike
  
Egentlig var det et helt annet sted vi hadde tenkt oss på tur disse første feriedagene, men da været var av det ustabile slaget, begynte tvilen å gnage. Et mer tilgjengelig turmål var nok å foretrekke, og i løpet av noen seine kveldstimer hadde jeg et opplegg klart. Under en tur i Bodøsjøen neste dag overleverte jeg Helle et utkast til reiseplan, og opplegget falt heldigvis i smak. Dermed var det klart - vi skulle til Helligvær! Jeg hadde dessuten gjort avtale med en kar der ute om en guidet båttur mellom øyene.
 
En times båttur etter at vi la ut fra Bodø med MS Ofoten, klappet vi til kai på Sørvær - "hovedstaden" i Helligvær, vel 25 km ute i Vestfjorden. Greit å vite at det var dagligvarebutikk her. Etter å ha fått fyllt opp dunkene våre med vann på fiskebruket, akslet vi på sekkene og la i vei langs grusveien nordover.
 
 
 
 
Med MS Ofoten ankommer vi Helligvær. 
 
 
 
 
 
Lokalbutikken ligger strategisk til i havna.
 
 
 
Vi hadde unødvendig mye å drasse på, men det fikk bare stå sin prøve. Så veldig langt var det uansett ikke å gå. I og med at det skal finnes bare et par biler på øya, regnet vi ikke med den helt store trafikken langs veien, noe som viste seg å stemme. Det ble litt leting etter en egnet teltplass, men til slutt fant vi et akseptabelt sted, nord på den lille øya. Dermed var det bare å få opp huset og stelle i stand et varmt måltid. Måsen holdt et svare leven, og den holdt det gående til langt utpå kvelden.     
 
 
 
 
Vi finner til slutt en grei plass å sette opp teltet.
 
 
 
I og med at vi ikke hadde noen større ambisjoner for denne første kvelden, valgte Helle å ta en tidlig kveld. Jeg var egentlig av samme oppfatning, men ville først ta meg en tur til Buholmen like bortenfor teltplassen, som så ut som et fint utsiktspunkt med sine knappe 20 moh.
 
Buholmen er i dag landfast med resten av Sørvær, så det var en grei sak å komme seg dit. Til min overraskelse var det satt ut bord og benker her, og jeg satte meg ned og speidet utover øyriket. Bl.a. så jeg den hvitmalte Helligvær kirke på Storsørøya, knappe to km lenger nord. Ikke mange hadde skrevet seg opp i trimboka på stedet hittil i år. La for øvrig merke til beitende sau på ei av naboøyene. Tilbake ved teltet, var det bare å krype ned i soveposen. I morra skulle vi se oss om på Sørvær.